Wafeya

Mata ke bumi, hati ke langit

Sunday, July 11, 2010

Urgent | Pohon cadangan buku

Assalamualaikum dan salam sejahtera teman-teman.



Teman-teman, sekadar mahu minta cadangan buku-buku yang bisa dibaca; tidak kisah buku apa pun, yang kalian pernah baca, yang kalian rasa terbaik untuk dibaca, atau yang kalian pernah mendengar tentangnya. Sudi-sudilah berkongsi sebarang dua, ya.

InshaAllah, nanti pulang mahu mencari buat mengisi masa senggang sementara menanti kerja.

Kerana saya agak ketinggalan belakangan ini.

Ouh, dan terbaik jika dapat sertakan nama penulis serta serba sedikit mengapa kalian mencadangkannya untuk dibaca. Thank you in advance.

Dan untuk makluman, here's my wishlist in Goodreads. I have no idea why I made them my wishlist but I suppose at that moment, I want to read them. But of course. Isn't that what books wishlist is all about?



Hutang budi dibawa mati,

22 buah bicara:

salam,
hi org yg rindu saya. ahakz! :P

what genre are you looking for?
i'm a wide range reader. semua sekali pun nak promote. kalau dah ada list ni bagusla.
1-dorland, paeds, surgery, anat physio, oxford med. -reason buat2 paham sudah.
2-you're a history lover-try abdul latip talib collections. kalau dapat beli buku tebal-tebal yang insyaAllah super mahal kat mesia lagi bagus. hihi.
3-tarbiatul awlad-abdullah nasih ulwan(i know you're angkat kening sebelah, but this book is good for our own tarbiyah actly)
4-ideal muslimah-muhammad ali hashimi( but kat mesia i think buku ni super mahal :P)
5-buku amru khaled ada certain dah translate ke bm, but i'm not sure pustaka mana yang print
6-storybooks-you've to choose by yourself la.dah terer kan? :D
7-tafsir jgn lupa. kalau jumpa zilal dalam bm lagi best. but maybe harga dia may reach to rm500++ kalau ada.

i've a lot of books, but the fews i'm really sure have been translated into bm bi are too little.

sekian terima kasih.
 
Balas terus, since i have few more hours left before I'm off for good and sev more questions to ask;

Salam. Heh. ;p

Genre apa-apa pun~ Nanti akan disaring seadanya ikut mood dan suasana ketika membaca. =)

1. Ini senarai wajib. Terima kasih tolong ingatkan. Haih.
2. Abdul Latip, okay. Have sev collections and mahu tambah lagi apa yang patut. Any other history collections yang best? ;)
3. Ouh, tahu buku ini, ada sahabat yang pernah cadangkan. InshaAllah akan cari but not sure where. Any other of Abdullah Nasih Ulwan's?
4. Okay, put in the list.
5. I'll try asking around about his books.
6. Haih. Kena tahan hawa nafsu dari genre ini. Kalau tidak kering poketku.
7. InshaAllah.

jazakillah khairan jazaa', sis.

Any more? Ahaks.
 
Ouh terlupa, kalau tetiba rasa terbang ke indon. kut la kan, cheap flight air asia try baca buku(novel) pramoedya anata toer. tapi cerita dia berat sikit about political. ala apa kelas baca cerita ringan-ringan. huahuah.
dan mana-mana lagi yang rasa macam okay. tak berapa hafal nama orang indon ni. mungkin boleh hafal puisi ws rendra. hihi. :D
dan ada satu buku sirah acknowledge as the best narration about the prophet pbuh- AR-Raheeq al-Makhtum (the sealed nectar) kalau tak jumpa kat mesia u can have my book first and i can buy another one kat sini as its cheaper to buy it here.

dan satu pesan, nak baca buku indon kena bertapis jugak. ada certain clash mazhab(ini boleh terima lagi), ada certain clash aqidah dengan unsur2 mistik magis sikit, ada certain fahaman lain totally.

jazana waiyyaki.
 
ouh semua soalan tu jawapannya -ve. tak perasan, tak terjawab
wah2 daku jadi pengomen berjaya hari ni
 
Pramoedya Ananta Toer, memang bercita-cita mahu memiliki buku-buku beliau. Haih. Apo dayo den. Banyak je buku-buku orang Indon yang best, best - try Salim A. Fillah, Helvy Tiana Rossa, Asma Nadia, Muhammad Alaxander (History) banyak lagi rasanya tapi yang ingat setakat ini sahaja. Boleh tahan berat buku-buku mereka. Haha. WS Rendra? Awak hafal? Terbaik. Hehe.

Okay, akak nak awak punya raheeq al-Makhtum. Terima kasih. Gurau. Akak cari dulu kat Malaysia. InshaAllah.

Aye, aye. hear ye, hear ye. InshaAllah. Suddenly this become a discussion board or a thread. bagus, bagus. i love talking about books. ^^
 
ok i've found alamat darussalam kat mesia, it is stated dalam raheeq makhtum ni:

E&D Books Sdn. Bhd. 321 B 3rd Floors Suria KLCC
try cari. saya punya english. kot la ada kat mesia version bm
 
Superb. Mantap. Terbaik. Bravo. Perfavour...Ha.

Terima kasih. Ke Suria KLCC lah kita nanti, ahaks. Sila jawab soalan-soalan di atas tersebut. Memandangkan kedai buku dekat mesir banyak je buku-buku yang best-best. Heh.
 
Salam.
Ha, kebelakangan ini tidak banyak membaca.
Tapi kalau memberi cadangan, rasanya boleh saja.

1. Risalah Untuk Kaum Muslimin oleh Syed Muhammad Naquib Al-Attas.
kupasan sekitar permasalahan pokok Kaum Muslimin. Sangat membuka mata.

2. Sokong untuk baca sajak WS Rendra. Juga Pramoedya Ananta Toer, dengan novel Bumi Manusia, Keluarga Gerilya. Saya peminat keduanya. Sekitar perjuangan kemerdekaan.
Satu setback mungkin buku-buku ini susah jumpa. Saya cuma ada Keluarga Gerilya.
Dan novel-novel Azizi Abdullah. Paling legend saya kira Seorang Tua di Kaki Gunung.

3. Ulang baca karya-karya Faisal Tehrani dan Khaled Hoseini. Terutamanya Tuhan Manusia dan A Thousand Splendid Suns. Well, u know well why.

4. buku-buku KOMSAS dan prosa sekolah menengah, Sehijau Warna Daun, Anak Laut, Kerusi, Meniti Kaca, Pahlawan Pasir Salak, Panas Salju, Seuntai Kata Untuk Dirasa, dll.haha.
Ini bukan apa, cuma saya rasa tentu ada potong-potong kenangan yang tertinggal. =)

Tu je rasanya. Cemburu pula.
Nantilah buku-buku itu semua..ha.
 
walaupun kedai buku banyak, tapi borong sekali setahun je masa bookfair.
duit macam air. plg kurang 200usd, paling byk 400 usd. oh bunyi macam teruk sgt ke? haha
 
Salam Haniff! Another ulat buku. =) Sila-sila, sebarang cadangan amat dialu-alukan. =)

1. Noted. Put down in the list. =)

2. Bumi Manusia, Keluarga Gerilya. Akak belum ada. Sebenarnya belum berpeluang menyentuh mana2 pun karya Pramoedya kerana mengenali beliau agak lewat. Haih. Cuma telah mengetahui kehebatan beliau dan karyanya. InshaAllah akan dapatkan. Seorang Tua di kaki Gunung!! Dik haniff, sungguh itu sebuah kenangan. Novel Azizi Abdullah pertama yang akak baca, korek-korek jumpa di rumah atuk. Haih.

3. Alrite, Understood. InshaALlah. dan akan tambah koleksi-koleksi FT yang lain. Ingin jadi nasrallah best? I heard u've read it.

4. Kamu memang sengajakan dik? Ha. Pilihanmu memang tidak terduga. Sangat penuh dengan kenangan. =)

Eh, kamu pun akan pulangkan nanti. Tak perlu cemburu, deh. Atau, sila rasai kecemburuan yang telah akak rasakan sekian tahun. hah. Heh.

Terima kasih Haniff kerana sudi berkongsi. Sila jangn berhenti menulis. Ha. =)
 
sas, ouh bunyi macam best! Hehe. =)
 
Ingin jadi Nasrallah tidak berpeluang menjengah Bumi Jordan ni, atas masalah tertentu. Tapi, harapnya 'dia' menunggu saya di Malaysia!

Sengaja??haha.

Akak juga jangan berhenti. Ni harapan sama ramai orang.

=)
 
InshaAllah, pasti ada rezekinya untuk kau sentuh IJN. Dan buku-bukunya yang lain. =)

Sengaja yang tidak disangka. Ha.

InshaAllah. Cuba. =)
 
salam cik balqis,

sy tumpang sama leh kan. he.

-em, raheequl makhtum da ade yg versi bahasa melayu.

-buku2 tulisan amru khaled mmg bermakna. tapi lebih 'feel' klo baca yg terbitan indonesia iaitu Aqwam. terutama buku 'hati sebening mata air'.

- if nak baca novel, cik xmahu cuba baca novel oleh zaharah muhammad kah? mungkin xramai suke novel bliau, tapi...mane tahu cik balqis tingin nak cuba baca? he. sy leh pinjamkan ;=)

-sekarang ni banyak dah buku2 bagus yg dah di terjemah ke bahasa melayu. yg sy peratikan, crescent news banyak buku2 ilmiah terjemahan skrg ni.

- buku2 FT n HAMKA mmg xperlu sy sarankan la raanya kan.

Allah yahfadzuk
 
menjawab soalan yang tercicir, saya tak hafal puisi, hafal nama dia je. ws rendra. bunyi cam best. macam sa salim. huahuahua

ouh sopping buku sangat best. gaya macam makcik2 sopping kain nak buat baju raya. tapi lagi umph! bawak beg troli hand luggage naik flight tu pergi bookfair. kalau nak bawak dgn tangan je patah tangan.(psst.. jgn report kat mak, kalau dia tau mahu geleng kepala. hihi)
cadangan tmpat honeymoon utk bookaholic macam akak, mai la datang cairo end of january ada international bookfair. err... tapi banyak buku dalam arab la. :P

dan satu pesanan penaja, jangan buat stail lama saya, duduk dengan buku sampai orang kena ketuk pintu panggil makan. gaya cam kurang hajor terlebih berdaulat plak jadinyeh. :P

ouh talking bout books makes me feel alive.
semoga perjalanan selamat pergi, selamat sampai, selamat semuanya.
yeah time for countdown 2 now. in few moments. :P
 
salam pondok buku, lama tidak ketemu. Memang sesuai sangat kamu hadir memberi pandangan. =)

- wah ye ke... bagusnya. Boleh dicari di mana ya? Kamu ada jual?
- okay, kamu ada juga...? =)Jujurnya saya baru mahu berjinak-jinak dengan Amr Khaled.
- Zaharah Muhammad, saya pernah membaca puisi-ppuisi tulisan beliau tetapi lupa di mana. Beliau menulsi novel genre apa ya? Barangkali saya boleh mencuba baca satu. Kamu sarankan yang mana dahulu untuk saya berkenalan dengan karya beliau?
- Begitu. Saya jarang amik tahu ttg buku2 terjemahan ini. haih.
- kalau ada saranan untuk buku2 Hamka pun bagus juga.. =)

terima kasih pondok buku atas kesudian memberi cadangan. sangat saya hargai dari orang yang sangat2 rapat dengan buku. =)
 
sas, haih. macam sa salim. heh.

bertuahnya yang bermusafir ke ardhul kinanah. jeles kuasa dua. Heh, tempat honeymoon pergi book fair? Honeymoon dengan buku jelah nanti jawabnya. sekian. takde buku terjemahan ke. Bookfair cairo mesti lagi gemapk dr bookfair mesiakan?

Ish3. Buruk benor perangai tu. Kecik2 dulu, camtu gaklah sama je... haha. Makanya itu perangai tidak bagus untuk dibuat kepada pembaca2 buku tegar sekalian ya. Tak beramal dengan ilmu. nasihat tuk diri sendiri.

yep, same here. alive and alhamdulillah. Syukur masih diberi peluang to talk about books. Amin, InshaAllah. Doaka yan, sama2. Kita nak terbang balik sama-samakan... =)

Okay2, countdown sila. nanti akak singgah baca.
 
salam Balqis,

Boleh baca ulasan buku sahabat kita ini di sini
http://aebooker.blogspot.com/

atau boleh beli buku-buku sastera lama di sini http://kedaibukumaya.blogspot.com

atau kalau novelnya, ada satu novel lama yang
memberikan pengaruh yang besar pada
saya. Membacanya ketika di bangku
sekolah

Muhammad Akhir, karangan
K. Anas Hadimaja

Moga Allah merahmati
beliau
 
salam.

buku yang saya rasa best tuk baca,
-saasatul ibaad by faisal tehrani. actually lum baca lagi tapi macam best. bole try.
-agar hati tak mati berkali by muhammad al bani
-petunjuk sepanjang jalan by Syed Qutb
-denyut kasih medik by dr farhan hadi. this is a novel.

happy reading, ukht.
 
saasatul ibaad tu macam pelik sikit.

saya terjumpa ini, http://pinkturtle2.wordpress.com/2008/12/11/11423/

this blog cerita tentang this novel. macam berbaur syiah.
 
Abuya, salam kembali. Terima kasih atas perkongsiannya. Subhanallah, satu pengenalan baru. Jazakallah khair.

Haslina, salam kembali.

-Saasatul Ibad, lama saya mencari, tetapi belum berjumpa. sepertinya kedai buku dah habis jual semua. Rasanya memang seperti ebrbaur syiah. Pun begitu tinggalkan kontroversinya. mahu belajar laras bahasanya. =)
- siapa penerbitnya ya?
- InshaAllah...
- Dah baca, yeay! Alhamdulillah.
 
saya cadangkan penulis salim afillah, buku muhammad penggenggam hujan, karya2 dari nasih ulwan... Boleh juga cari di chapter96 bookstore https://www.facebook.com/chp96bookstore
 

Post a Comment

Assalamualaikum teman-teman, terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak bicara kamu, sekurang-kurang kalian telah hadir menceriakan hari-hari saya di persimpangan ini. Jazakumullah!!