Wafeya

Mata ke bumi, hati ke langit

Monday, September 14, 2009

...received a baju raya from...

Bukan melatah, sekadar berkongsi sudut pengalaman sebagai salah seorang pengguna facebook tegar (er, suatu waktu dahulu). Terlalu banyak konspirasi berkitar tentang jaringan sosial yang satu ini; facebook, berbanding jaringan-jaringan sosial yang lain. Semua pun produk Yahudi dan Amerika. Blogspot ini pun rupanya. Aneh, ya? Wajarlah tercetusnya segala konspirasi-konspirasi itu. Adapun tiadalah kita mahu berpanjang-panjang bicara akan perkara-perkara supersensasi ini, boleh sahaja tuan-tuan hamba berangkat terus ke pautan-pautan di bawah ini:

How well do you know me?
You are most likely to die on...
The Dark Side of Facebook
Facebook - The CIA Conspiracy
Teori Konspirasi antara Facebook dengan CIA
Facebook sebagai alat-alat mata AS?
Facebook bantu Israel - Apa fatwa JAKIM?
Facebook, Jaringan Internet, Israel dan Rancangan Zionis
SIO: Facebook: Antara Pro dan Kontra

Those are just theories and conspiracies. Whether you want to believe it or not, is up to you. Pray that you choose good over bad and InsyaAllah He will guide your every way.

Not a good one: A profile once full of you-know-what. Nowadays - regression period.
(Overdoing: Meriahnya profile. Edisi khas Hari Raya. Kehkeh. Bajet lawalah tu. Sekali-sekala. Er, jangan mare!)


A friend of mine once said, don't you think the quizzes on facebook resemble those horoscope thingy? Telling you when you will die, how many children will you have in the future, what is your fate tomorrow, when will you get married, how many wives will you marry, etc. Similar to those fortune teller machines; the only difference is that you have to answer several stupid questions instead of inserting RM 2 inside the coin box and giving your right palm for reading. (Er, do we still have that nowadays?)

By answering all those quizzes meaning that - YOU DO WANT to believe them.

Sheesh, that just sound like zassss!!! Sigh. "Ala, main-main jelah. Bukan percaya pun. Suka-suka. Saja isi masa lapang." Hurm... sadly, I was once the victim. You could simply put it this way - a newbie with a culture shock. One hour, two hours, three hours... oopss!! Jeez, time passes by so fast in a daily busy life, huh?! Imagine in that three hours, a lot of works could have been done and finish sooner. Besides, sitting too long before a computer could also increases tension, headache etc. Noted please, that every second spent on this rubbish is every valuable time Allah had generously granted in your honored life. And yes dear friends, life is very short. Sheesh, how embarassing!

With that being said,

Nabi Muhammad SAW bersabda, " Kebaikan generasi pertama umat ini kerana adanya sifat syahid dan keimanan yang kuat dan binasanya generasi akhir umat ini kerana adanya sifat bakhil dan banyak berangan-angan."
(Bukhari dan Muslim)

I rest my case.
(In the light of those who'd been victims in the past - and still now)


p/s: Terima kasih untuk segala baju, duit, kuih dan kad raya virtual itu. Oh, tidak terbalas!

Maaf untuk entri yang lebih rojak dari rojak buah,

12 buah bicara:

assalammualaikum

balqis...akak pun hampir terjerat ngan FB tu...bila cakap kat kengkawan, diorng pun cakp gak semua benda ni yahudi dan sekutunya punya, dan nak gunakan medium FB sebagai dakwah....

tapi, akak rasa kita kena kurangkan interaksi seminimum mungkin, kalau tidak dapat mengelak sepenuhnya, kan....janganlah langsung memandang kecil ancaman mereka

sama2lah kita menunggu dan mendoakan kehadiran pencari enjin dan jaringan sosial muslim pula
 
SALAM RAMADHAN DAN AIDIL FITRI BALQIS.

LAMA KAKCHIK TAK JENGUK BALQIS. APA KHABAR YA? SEMOGA BALQIS SENTIASA SIHAT SEJAHTERA DI SANA.

CERITA PASAL FB NI, KAKCHIK PUN ADA AKAUN TAPI HANYA GUNA UNTUK BERHUBUNG DENGAN KAWAN2 SEK, UNIV DAN MUSLIMAH DR NEGARA LAIN. KAKCHIK ADA CUBA BUAT KUIZ 2 KALI JE IAITU TENTANG SIFAT PERIBADI DAN TAHAP KEMATANGAN DIRI. YANG LAIN TU KAKCHIK TAK LAYAN SEBAB NAMPAK MENGARUT DAN TERLALU MENJATUHKAN MARUAH.

SEMALAM UST HASRIZAL ADA TULIS PASAL PRO DAN KONTRA FB NI. MUNGKIN BALQIS PUN DAH BACA.

SEBENARNYA ADA JARINGAN SOSIAL YANG ISLAMIC SPT MUXLIM.COM DAN HADITHUNA TAPI KAKCHIK PUN MASIH BELUM TERGERAK MEMANFAATKANNYA. SEBAB MALAS UNTUK MEMBINA BLOG BARU DAN JARINGAN BARU. TAK MAMPU NAK LUANGKAN TERLALU BYK MASA LAGI.

AKHIR: SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA! MAAF ZAHIR BATIN.
 
salam ramadhan..sedar2 dah nak habis bulan ramadhan..cepat sangat!!

lama tak komen. singgah tu adalah. bertukar wajah lagi!!!

fb!! banyak sangat kuiz2 yang dicipta dan dah buat kebanyakkannya. huwu~ sekarang, sekecil2 perkara pun kena dititik beratkan kan?
 
salam Balqis,

Mari, atas nama Tuhan yang agung
dan rahman, kita hulurkan dua tangan,
dan sejuta hati kita bersalaman dari
denyutnya yang paling
tenang dan dalam

Selamat Hari Raya — dari kami sekeluarga
Maaf zahir dan batin, nampak dan tak
nyata, dari hujung ke hujungnya

p/s: nak duit raya makcik Bal ..
pinta anak-anakku ..hehe
 
Cikgu, waalaikumussalam wbt. Betul cikgu. Kalau Yahudi menggunakan Facebook itu sebagai senjata mereka untuk merosakkan anak-anak muda Islam, apakata kita gunakan balik Facebook itu sebagai senjata kekuatan umat Islam. Sebaran dakwah, salah satu contohnya. Jaringan sosial muslim lain ada banyak juga seperti mymuslim.com, halaltube, muxlim.com etc. Cuma agak kurang mendapat sambutan sahaja.
 
Kak Chik, salam Ramadhan dan Aidilfitri kembali. Alhamdulillah, sihat-sihat sahaja di sini. Harap kak chik dan keluarga sihat-sihat juga hendaknya. Oh, begitu. Kalau-kalau kuiz-kuiz tentang personality trait dan seumpamanya, saya rasa tiada masalah. Dalam kehidupan seharian pun kita digalakkan berjumpa kaunselor untuk mengetahui dan membuat ujian-ujian personaliti demi meningkatkan kemahiran diri dan mengatasi kelemahan serta kekurangan diri.

Ya, selepas membaca entri ust hasrizal lah, maka saya pun turut turun padang juga. =)

Betul, yang ada ini pun tidak terjaga. Nampaknya kita memang sudah betul-betul terjeratkan, kak cik? Hehe...

Selamat Menyambut Hari Raya, maaf zahir batin buat kak cik, juga!
 
Liyana, sungguh betul! Hehe... samalah saya pun! Ini baru nak sedar dirilah ni! Betul!

Salam abuya,

Wah, tak lekang dengan puisinya!
Selamat Hari Raya, dari saya di perantauan,
buat abuya sekeluarga.
Maaf zahir dan batin,
segala yang terucap jua yang terpendam
tak kelihatan dek mata.

p/s: Duit Ukraine adalah, hehe...
(Oh, terasa sungguh tua apabila digelar mak cik.
Apatah lagi, mak cik Bal, ohohoho...)
 
salam..

ingatkan sudah ada komen saya..rupa2nya tiada..
sesuatu yang confidential, nampaknya sangat tidak confidential. kita sedang diperhatikan..

salam ramadan
dan selamat kembali ke dunia blog :)
 
facebook memang...


...

jahat ;p
 
Anonymous
salam wbt,
nice post, membuka minda.
baru ada akaun FB this year,
was invited to join by abah,akak n ummi.
since all of us are busy,
it provides a medium 4 us to share on current happenings with beloved family members n friends.=)


eg:ada suatu zaman dlu time al-arqam, sampai dorang buang tv,
sbb anggap tv as a source of ghoflah(kelalaian) n sins.
very silly n membazir.
skang ni kan banyak je rancangan thaqofah n ruhiyah.

I once entered a public-speaking comp,
elaborating that jahiliyah sekarang sudah semakin maju,attractive,hebat!
n x mampu lagi dikalahkan dgn method2 lama. eg: ceramah hal ehwal islam sejam. bacaan ayat2 quran sblm azan.

Teknologi n media massa harus diexploit fully oleh pendakwah2 islam generasi baru bagi melawan arus jahiliyah kini yg semakin mendapat tempat di hati masyarakat.

On criticism,
begitu ramai org yg mampu mengeluh n kutuk rancangan2 tv yg kurang islamik,
tp x ramai yg mahu terlibat sama dalam usaha merangka program2 islamik di media?
eg:para agamawan(x semestinya ust2,tp mereka yg btul2 paham tuntutan agama) dilibatkan dalam proses penerbitan filem n drama islamik di tv.
PS: rujuk pandangan syeikh yusuf qardhawi.

all in all,
4 me,
kene betulkan niat everytime nak buat sumthing.
hadith innamal a'malu biniatin explains everything, no need to explain further.

Ps: kadang2 saya lagho juga. fasta'iz billah. =)
selamat hari raya,
maaf zahir batin.
(blog ini dibaca melalui lin dari FB =) )
 
Hana, kita selalu diperhatikan. Oleh Dia. ^^ Terima kasih. Kamu juga, selamat kembali ke dunia blog.

Anon, bergantung kepada penggunanya. Kalau dia punya hati yang bersih, bersihlah facebooknya, tak gitu? ;p
 
Dr Anas MA,

Salam wbt. Me pula sudah lama join facebook. Evre since all Malaysians are still friendstering. Ever since facebook masih kuno. Not as 'canggih' as today's.

Membuang tv because it's considered as melalaikan isn't the right way. Sebab kita tidak membuang punca, kita membuang alat. Puncanya adalah pada kita sendiri. Yep, you're right, dah banyak rancangan islami nowadays dekat tv as for example, I'm very impress by how Astro oasis mengisi rancangan-rancangan dalam bulan Ramadhan. Superb!

I once entered a public-speaking comp,
elaborating that jahiliyah sekarang sudah semakin maju,attractive,hebat!
n x mampu lagi dikalahkan dgn method2 lama. eg: ceramah hal ehwal islam sejam. bacaan ayat2 quran sblm azan.


You got a point there!

Yep, rancangan islami tak semestinya diisi oleh para agamawan. people who have Islamic basis + a professional juga perlu meningkatkan taraf rancangan Islami berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan rancangan2 lain. Tidak semestinya ceramah agama/tazkirah sahaja. Whatever art means, Islam always have ways to materialize itself as a good ways of life. Use it! Any medias at all. Whatever we got. FBs, blogs, youtube, etc.

Yep, semuanya bermula dari hati!

p/s: Saya pun juga! Istighfar...
Er, selamat hari raya kembali.
Terima kasih kerana membaca entri ini dan memberi komentar, barangkali terpanjang dalam sejarah blog ini. Barangkali. ^^
Syukran ^^
 

Post a Comment

Assalamualaikum teman-teman, terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak bicara kamu, sekurang-kurang kalian telah hadir menceriakan hari-hari saya di persimpangan ini. Jazakumullah!!